Nace la Asociación de Profesionales del Circo de Catalunya
El próximo día 20 de diciembre, a las 19.00 en la Sala de Prensa del Teatre Lliure de Barcelona se va a celebrar la asamblea constitutiva de la Asociación de Profesionales del Circo de Catalunya, iniciativa con el ánimo de aglutinar los diferentes sectores del circo de Catalunya de cara a fomentar, divulgar y normalizar el circo en todas sus formas. ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS DE CIRC DE CATALUNYA
Barcelona, desembre 2004
Benvolgut amic/amiga,
Del 22 al 24 del passat mes d’octubre es van celebrar a l’Ateneu Popular de Nou Barris les Jornades sobre Circ a Catalunya «Memorial Joan Armengol», amb l’objectiu que els professionals dels diferents àmbits del nostre circ poguessin debatre sobre tots aquells temes que conformen l’actual problemàtica del sector. Tal com va reflectir la premsa en els dies següents, entre les resolucions que es van adoptar unànimement en aquelles Jornades hi ha la de posar en marxa una
associació que pugui cohesionar de forma unitària tots els professionals, una associació que, superant definitivament qualsevol malentès d’èpoques anteriors, tingui capacitat per, a més de recollir les inquietuds i les necessitats de tots i cada un els àmbits que conformen l’activitat circense, convertir-se en l’interlocutor
qualificat davant de les diferents administracions amb la finalitat de normalitzar i potenciar el circ a Catalunya.
Des d‚aquell cap de setmana, un grup d‚unes vint persones hem estat treballant per discutir i elaborar un programa d‚actuació immediata (que pots llegir més avall en aquest mateix missatge), així com els estatuts del que serà l‚ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS DE CIRC DE CATALUNYA (APCC), que viurà l‚Assemblea Constituent el dilluns dia 20 de desembre a las 19h a la Sala de Premsa del Teatre Lliure (Plaça Margarida Xirgu, s/núm., Barcelona). En aquesta Assemblea es presentaran oficialment els estatuts i es proposarà una mesa provisional (encara oberta) que ens portarà l‚estiu que ve a la primera Assemblea General, en la qual es presentarà i votarà la junta definitiva, que tindrà un mandat de 2 anys.
FINALITAT DE L‚ASSOCIACIÓ I DEFINICIÓ DE CIRC
Recollint literalment el que diu l’article 2 dels estatuts:
2.1 Finalitat de l’Associació
Aglutinar els diferents sectors de circ de Catalunya per tal de fomentar, divulgar i normalitzar aquesta art escènica en totes les seves modalitats, situant-la com a fet intrínsecament cultural en l’espai que li correspon al costat de les altres arts escèniques. Per tal d’acomplir aquests fins, l’APCC treballarà per incidir positivament, entre d’altres camps, en els de la formació, la creació, la producció, la difusió i els circuits, el patrimoni històric i els marcs fiscal i laboral.
En queda exclòs tot ànim de lucre».
2.2 Definició de circ
L‚APCC neix amb la voluntat d‚entendre el circ amb una visió el màxim d‚oberta possible. A tal efecte, i conseqüentment amb la constant mutació d‚aquesta art escènica al llarg de la seva història, l‚APCC considera que circ és tota manifestació artística basada en una o més d‚una de les disciplines, tècniques o especialitats tradicionals (és a dir: totes les variants, combinacions i subdivisions de l‚acrobàcia, l‚equilibri, la força, les habilitats físiques o gimnàstiques en general, la pantomima, els pallassos, l‚il·lusionisme i la doma i ensinistrament d‚animals i feres), combinades o no amb d‚altres arts escèniques o plàstiques com ara el teatre, la dansa, el music-hall, l‚òpera, el mim, la pintura o les arts virtuals. Es pot exhibir en molt diversos espais (carpes fixes o itinerants, edificis estables, pavellons esportius, pistes, escenaris, carrers, places, platges, etc., etc.) i no té altres limitacions que les d‚ordre ètic i la irrenunciable seguretat del públic i dels mateixos artistes.
Per a l‚APCC, doncs, la denominació «circ» abraça tots els corrents passats, actuals i futurs d‚aquesta art escènica: des de la fórmula de circ modern fonamentada en l‚art eqüestre popularitzada per Philip Astley a partir de 1768 (coneguda avui com circ tradicional o clàssic) fins al petit format d‚un solo de malabarista, i inclou conceptes tan variats com circ tradicional, circ contemporani, experimental, de cambra, minimalista, d‚autor, de carrer, etc., etc.
QUESTIONARI PER A UN CENS DE PROFESSIONALS
Una de les primeres necessitats que tenim és la de contactar amb totes les persones implicades en qualsevol dels àmbits que integren el sector (artistes, tècnics, escenògrafs, directors, dramaturgs, crítics, teòrics, col·leccionistes, etc.) i informar-los de la constitució de l‚Associació de Professionals de Circ de Catalunya.
Per tant, ens cal urgentment compilar la informació necessària per establir un cens de professionals. És per aquest motiu que, encara que de moment no t’interessi formar part de l‚Associació de Professionals de Circ de Catalunya (t‚hi podràs associar quan ho creguis oportú) et demanem d‚omplir un qüestionari amb un seguit de dades que ens ajudaran a copsar la realitat del nostre sector circense. Omplir aquest qüestionari et serà molt fàcil: vés a la nostra web http://circ.clownplanet.com entra a l’apartat «Qüestionari» i, simplement, segueix els passos que t‚anem indicant.
ET CONVIDEM A L’ASSAMBLEA CONSTITUENT
És imprescindible que tots els implicats en l‚activitat circense a Catalunya responguem activament a la convocatòria d‚aquesta Assemblea Constituent de l‚Associació de Professionals de Circ de Catalunya. Cal que hi assistim tots i totes i cal que ens en fem socis perquè:
Volem un òrgan que sigui totalment representatiu del sector circense.
Necessitem dignificar el nostre actiu davant la societat.
Ens cal anar tots a una per aconseguir que la idea de CIRC vagi aparellada a CULTURA i a EXPRESSIÓ ARTÍSTICA CONTEMPORÀNIA.
Així doncs, si vols formar part activa de l’Associació des del mateix moment que quedi constituïda, vine el dia 20 de desembre a las 19:00 h a la Sala de Premsa del Teatre Lliure (Plaça Margarida Xirgu, s/núm., Barcelona). Porta el DNI i un número de compte bancari per domiciliar el teu pagament (120 euros l’any, que podràs fer efectius trimestralment o semestralment). Recorda que poden formar part de l’APCC totes aquelles persones vinculades professionalment al Circ que acreditin la seva trajectòria artística i que desenvolupin el seu treball a Catalunya o hi tinguin el domicili fiscal.
Si coneixes professionals de circ a qui creguis que pot interessar aquesta informació, et preguem que els la facis arribar.
Tinguem present que com més serem més força tindrem.
PER A MÉS INFORMACIÓ WEB DE L’ASSOCIACIÓ
http://circ.clownplanet.com
Si així ho desitges, mitjançant la nostra web et podràs subscriure al Butlletí Infocirc (a través del qual l‚Associació anirà informant del avenços que es vagin fent i, en general, de totes aquelles notícies relacionades amb l‚activitat circense).
Ens pots demanar qualsevol altra informació mitjançant l‚adreça electrònica circ@clownplanet.com
Salut i, amb la teva col·laboració, circ per molts anys.
A.P.C.C.
::: PROGRAMA :::
INTRODUCCIÓ
Pretenem en primer lloc l‚equiparació de les arts circenses a les altres arts escèniques. Volem, per tant, que les administracions públiques reconeguin la singularitat i especificitat del circ i que tot seguit ens posem a treballar conjuntament.
Necessitem, alhora, sensibilitzar la societat en el seu conjunt sobre el patrimoni i l‚actiu cultural que les arts del circ representen.
Per tot això, cal una LLEI DEL CIRC que empari globalment totes les polítiques d‚acció que s‚hauran d‚anar implementant.
Cal, doncs, aglutinar dins l‚Associació tots els professionals de les arts circenses per tal que l‚APCC esdevingui el representant unitari del sector i assoleixi la imprescindible legitimitat com a interlocutor en qualsevol negociació en el camp específic del circ i de les arts escèniques en general (això significa ser presents amb entitat pròpia en el Consell de les Arts i en qualsevol altre organisme plurisectorial).
PLA D‚ACCIÓ
Tal com recull el MANIFEST PER A LA REGULACIÓ DEL CIRC A CATALUNYA que es va lliurar als representants de l‚Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat a l‚acte de cloenda de les Jornades (23 d‚octubre), intensificarem totes les accions que siguin necessàries per incidir positivament en els 4 eixos que ens semblen fonamentals per aconseguir la plena normalització del circ, que són:
FORMACIÓ
Activar una futura Escola Nacional de Circ amb titulació universitària.
En el marc de l‚ensenyament reglat, impulsar una Xarxa d‚Escoles de Circ distribuïdes pel territori tot facilitant, recolzant, ordenant i optimitzant l‚oferta bàsica existent.
Arribar a acords amb d‚altres escoles (INEFC, Institut del Teatre, etc.).
Divulgar i popularitzar les tècniques circenses en la formació física regulada a les escoles i instituts del país. Planificació de tallers, etc., etc.
2. CREACIÓ I PRODUCCIÓ
Negociar convenis amb les administracions per endegar Centres de Producció / Residències (espais on els artistes i les companyies produeixin nous espectacles en condicions).
Donar suport a la formació especialitzada i al reciclatge (per a professionals).
Exigir ajuts específics a la creació i producció (directes, coproduccions, infrastructura
3. DIFUSIÓ
Establir quotes de presentació d‚espectacles circenses a les sales, centres i circuits dependents de les diferents administracions públiques.
Aconseguir presència als mitjans de comunicació.
Organitzar circuits amb la complicitat dels ajuntaments per facilitar unes condicions òptimes per rebre els circs en carpa.
Elaborar un Manual Tècnic amb la finalitat d‚adequar les diferents especialitats de circ als espais teatrals existents i integrar-los així al circuit circense.
Regularitzar les diferents necessitats tècniques – homologació (seguretat, infrastructura, publicitat, etc.).
Col·laborar i fer intercanvis amb els Festivals i Fires ja consolidats.
Organitzar campanyes de dignificació i sensibilització del circ.
4. PROFESSIONAL (marc fiscal i laboral)
Donar suport als diferents professionals en temes laborals, fiscals i jurídics.
Donar serveis d‚informació sobre ajuts, formació, circuits, etc.
Fomentar la relació amb d‚altres associacions dels diferents àmbits referits, tant a escala estatal com internacional.
Vehicular la informació i afavorir el debat (web, fòrums, jornades, butlletins i/o revista, etc.).