Estrenos

La Companya de Dansa Patas Arriba estrena en tarragona, ‘Islas’

El Teatre Metropol de tarragona y la compañía de danza ‘Patas Arriba’ presentan los días 5 y 6 de noviembre su nuevo espectáculo ‘Islas’, proyecto de creación 2004 seleccionado por el Área de Cultura del Ayuntamiento de Tarragona, dirigido por Arabtxa Sagardoy con coreografías de Asun Noales, Henrik Kaalund, Mario Zambrano y Arantxa Sagardoy con la colaboración de Jesús Monllaó. Islas es una travesía por diferentes paisajes, un recorrido por corredores de agua, agua originaria donde nacen como breves islotes, porciones de tierra envueltos de mares como misterios que nos unen e nos mantienen siempre separados. No existen puentes para cruzar el mar. Encallados, abatidos por la correinte, miramos sin cautela siluetas de islas desconocidas, otros seres, otras pieles, secretas miradas donde vernos reflejados.
Cada isla es un viaje íntimo a la geografía de cada creador. Cuatro islas imaginarias donde palpitan idstintos puntos cardinales, dispares maneras de soñar e inventar con la danza, agua que embasta un puerto con otro descubriendo ignorados espacios, transiciones que nos llevan como olas en la mansa deriva, encontrando neuvas orllas.
Germán Antón
Les coreografies
Coreògrafos per orden de llegada a las Isles:
Asun Noales, Henrik Kaalund, Mario Zambrano, Arantxa Sagardoy
ILLA I
tan lejos…tan cerca
«ellos son dos por error
que la noche corrige»
Eduardo Galeano
Coreografia: Asun Noales
Intèrprets: Asun Noales i Juan Carlos Verdú
Música: J.S. Bach, Utte Lemper
Fotografia: Germán Antón
Vestuari: Nines Sempere
ILLA II
entre entre
La coreografia parla de viatjar sota la superfície, veient i escoltant què hi ha allí, en aquest espai on, quan canvia la llum, els nostres rostres semblen distints.
Coreografia: Henrik Kaalund
Intèrprets: Gels Alonso, Eric Jiménez, Asun Noales, Yolanda Peña, Arantxa Sagardoy i Juan Carlos Verdú
Música: Richard Strauss, Rodach, Volkmar Klien, Ddeedarh, Steve Roach.
Vestuari: Nines Sempere
ILLA III
Mute pressure
La dona en el segle XIX, les seves ànsies de llibertat tan contradictòries amb el temps que li ha tocat viure. Coreografia: Mario Zambrano
Intèrprets: Asun Noales, Arantxa Sagardoy
Música: Coco Rossie, Henryk Gorecki, N-zig
Edició de vídeo : Mario Zambrano.
Text: More, Hannah, Mario Zambrano
Vestuari: Nines Sempere
ILLA IV
Vértigos
«Esta lila se deshoja,
Desde sí misma cae
y oculta su antigua sombra.
He de morir de cosas así».
Alejandra Pizarnik
Coreografia : Arantxa Sagardoy.
Intèrprets: Gels Alonso, Eric Jiménez, Asun Noales, Yolanda Peña, Arantxa Sagardoy i Juan Carlos Verdú.
Música: Thomas Newman, Luis Carmona, Alberto Iglesias, Jordi Savall.
Vestuari: Arantxa Sagardoy.
L’espectacle
Islas és el cinquè espectacle d’aquesta companyia, fundada l’any 2000 per Asun Noales i la tarragonina Arantxa Sagardoy, que aposta per l’interrelació creativa entre ballarins i coreògrafs de tot el món i que s’està consolidant en el circuit nacional i internacional gràcies a la seva elevada expressivitat, emoció i originals escenografies.
Aquest projecte neix de la inquietud artística de crear un nou espectacle format per quatre peces de coreògrafs diferents. Sis ballarins a escena ens transportaran al món de cada coreògraf, a la seva manera de crear i d’entendre la dansa, ja que totes les peces han estat creades especialment per a aquest espectacle. Amb una posta en escena senzilla, amb una selecció musical escollida per cada coreògraf i projeccions audiovisuals del cineasta Jesús Monllaó que ens serveixen de fil conductor entre les peces de Germán Antón i Mario Zambrano, un vestuari diferent per a cada peça, dues creades especialment per a l’espectacle per la dissenyadora Nines Sempere i una escenografia disenyada especialment per Islas.
La compañía
La companía de Danza Patas Arriba se crea con el fin de dis`poner de un medio a través del que poder crear y contar historias bailadas. Intentar hacer delgada la línea que separa al espctador del bailarín, que cada coreografía sea un viaje. Esto es lo que perseguimos. La Compañía Patas Arriba, fundada hace 5 años por Asun Noales i Arantxa Sagardoy, ha estado galardonada en los Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana 2005 con su espectáculo anterior, Dicese/Sacra, que ganó el Premi al Millor Espectacle de Dansa i Millor Direcció Coreogràfica, además de cinco nominaciones.
Premiada en l’I i III Certamen Internacional de Coreografia Burgos Nova York per les peces En sueños i Tres cuentos de dos. Guardonada en el Certamen Internacional Masdanza de Maspalomas (Gran Canàries) per la peça Tiempos Centrífugos. Finalista en el Certamen Coreográfico de Madrid per En sueños i nominada als Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana i els premis ARC de Catalunya com millor espectacle de Dansa pel seu espectacle Tinajas.
La fitxa artística
Direcció artística Patas Arriba: Asun Noales, Arantxa Sagardoy
Direcció escènica Islas: Arantxa Sagardoy
Coreògrafs: Asun Noales, Henrik Kaalund, Mario
Zambrano, Arantxa Sagardoy Intèrprets: Gels Alonso, Enric Jiménez, Asun Noales, Yolanda Peña, Arantxa Sagardoy, Juan Carlos Verdú.
Edició sonora: Germán Antón,Henrik Kaalund, Mario Zambrano
Il·luminació: Anton Baixeras
Escenografia: Toni Pinós
Vestuari: Niñes Sempere, Arantxa Sagardoy
Fotografies: Germán Antón
Video: INÈDIA VISUAL
Creatiu/realitzador: Jesús Monllaó
Director de fotografia: Jordi Bransuela
Cap d’elèctrics: David Fernández
Submarinistes: Joan Ramón Camps, Atenágoras Navarro
Meritoris rodatge: Carme Ibars, Ester Martínez, Alberto Marina
Coproductors: Teatres de la Generalitat Valenciana , Ajuntament de Tarragona, Ministerio de Cultura y Companyia Patas Arriba
Col·laboradors: Centre de Grau mitjà Artemis Institut de Cultura d’Elx
Agraïments: Universitat Laboral, Departament d’Imatge i so de l’IES Pere Martell de Tarragona, Piscina Municipal de Camp Clar, Patronat Municipal d’Esports de Tarragona i tot l’equip de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i al Teatre Metropol www.ciapa.net


Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba