El Chivato

Josep Maria Miró ganador del Premi Born de Teatre 2009

El Jurado del XXXIV Premio Born de Teatro 2009, formado por Jordi Boixaredas, actor de teatro, cine y televisión, Isabel Maria Díaz, Investigadora teatral, dramaturga y profesora. Doctora en Filosofía y Letras, Joan Arrom, gerente de la Fundació Teatre Principal de Palma, Esteve Miralles, escritor, traductor y profesor y Yolanda Pallín, dramaturga y profesora de la RESAD, han otorgado por unanimidad el premio a la obra ‘La dona que perdia tots els avions’ de Josep Maria Miró Coromines.

La DOTACIÓN del premio es de: 18.500 € más la edición de la obra ganadora en bilingüe (Primer Acto), en la lengua original (Arola), gallego (Revista Galega de Teatro) y euskera (Artezblai). Las obras finalistas han sido: L´habitació, La mina de sal y Quan digui tres, según ha señalado  la Secretaria del Premio Born de Teatro, Laura Anglada.

Según el acta del jurado : La dona que perdia tots els avions: Text d´excepcional qualitat poètica que genera una atmosfera onírica i amenaçant, misteriosa i hipnòtica. A través d´escassos elements, un lloc exòtic i remot, objectes simbòlics, personatges inquietants, el text obliga a l´espectador a col·laborar en la reconstrucció d´una realitat habitada pels fantasmes del desig reprimit. El jurat de la trenta-quatrena edició del Premi Born ha destacat aquesta obra per la seva originalitat literària i el seu potencial dramàtic i per això, ha decidit de manera unànime que La dona que perdia tots els avions sigui l´obra guanyadora del Premi Born 2009.

Josep Maria Miró Coromina (Vic, 1977) és llicenciat en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona, doctorant en literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i llicenciat en Periodisme per la UAB. Actualment és autor resident del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en el projecte T6 de la temporada 2010-2011. Ha estat un dels participants en el cicle Assajos Oberts 2008-2009 del Teatre Lliure i un dels autors participants en el cicle de la dramatúrgia catalana contemporània 2007 que organitza la Sala Beckett de Barcelona. Forma part de la Companyia La Reina de la nit de Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé des de 2008.

És autor de La dona que perdia tots els avions (2009), Allà on els escarabats escoltaven contes (2009) (Dramatúrgia a partir de contes de Joan Barril), El dia que vaig conèixer Harold Pinter (Dramatúrgia a partir de textos de Harold Pinter) (2009) –La Cuina, Biblioteca Bonnemaison–, Una història explicada del revés, o no (2009) –Cicle Assajos Oberts. Teatre Lliure–, La dona i el debutant (2008) –Premi Ex Aequo Teatre Principal de Palma de Mallorca de Textos dramàtics 2008. Editorial El Gall.–, La gran nit de Lurdes G. (2008) –Coautoria amb Cristina Clemente. Accèssit Premi Teatre Lluís Solà Sala 2008. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Teatre Versus i gira per Catalunya–, Quan encara no sabíem res (Poema dramàtic per a sis veus urbanes i un músic) (2007) –Finalista internacional de l’Stückmarkt que organitza el Berliner Festspiele entre autors de tota Europa. XX Premi de teatre 50è aniversari crèdit andorrà 2007. Publicat per Arola Editors. Teatre Tantaranta–, 360” (2006) –Accèssit del XX concurs de textos teatrals Marqués de Bradomín d’autors joves d’Espanya. Publicat per  l’INJUVE (Instituto Espanyol de la Juventud). Lectura dramatitzada Obrador Sala Beckett i Teatre Kursal (Manresa)–, Les dones de Caín (2005) –IV Premi Ramon Vinyes. Pròxima publicació Editorial L’Albí. Teatre El Magatzem (Tarragona)–, Per molts anys, fill (2006) –Premi de Teatre breu dels XVIII premis literaris penedesencs. Publicacions de l’Institut d’Estudis Penedesencs–, L’esvoranc (2005) –IX Premi Boira de teatre. Editorial Embuscall. Institut del Teatre de Vic / IX Mostra de Teatre de Barcelona–,  11/7: L’escorxador (2005) –Millor text i muntatge del concurs de monòlegs basats en fets reals La realitat supera la ficció organitzat per la Universitat de Girona i la Fundació Joan Lluís Vives. Teatre Sant Domènec (Girona)–. També ha escrit les peces breus De puta mare (2009) –Arola Editors. Publicació en motiu del desè aniversari de l’editorial–, Estimat Senyor Puigdollers (2008) i La petita princesa Divina, que no era divina, ni petita, ni volia ser princesa (2007) –Ambdós aplegats dins la col·lecció de l’Associació d’actors i directors professionals de Catalunya (AADPC)–.

Ha dirigit els textos propis Una història explicada del revés, o no, La dona i el debutant, Quan encara no sabíem res, La gran nit de Lurdes G. -Codirecció amb Cristina Clemente- i la lectura dramatitzada de 360” i també adaptacions de textos d’autors com Harold Pinter, Santiago Rusiñol, Blai Bonet i Edgar Allan Poe. També ha dirigit Litúrgia E/XXI (Espectacle de creació a partir de materials medievals i els drames litúrgics de Santa Maria de l’Estany) i ha participat com a director i dramaturg en càpsules de l’espai de creació Areatangent. Ha treballat com ajudant de direcció de Xavier Albertí en vuit produccions entre 2005 i 2008, de Toni Casares i de la coreògrafa Germana Civera. També ha col·laborat en l’adaptació al català del muntatge francès Le frigo (La nevera) de Copi, dirigit per Vincent Poirer (Sala Muntaner).

En televisió ha treballat a l’equip de guionistes de la sèrie Mar de fons i Zoo de Diagonal TV per TV3 ambdues ideades per Josep Maria Benet i Jornet.

En el camp de la docència, imparteix classes de dramatúrgia / iniciació al teatre per adolescents dins el Projecte escola i ha estat responsable de les classes d’historiografia en el postgrau “Independent Reporter – Welcome Sarajevo” organitzat per l’agència de comunicació Kvlar Fotoperiodistes a la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB- (Febrer. 2007).

L’any 2000 es va llicenciar en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment col·labora al programa Extraradi de COM ràdio i ha estat col·laborador al programa Bones vibracions de COM ràdio (estiu 2009) i en els magazines de cultura La ràdio dels sentits i Nautilus de RNE-R4 (2007-2009). Com a periodista ha treballat en ràdio a COM ràdio (2004-2006), Radio Nacional d’Espanya (1999-2003) i Ràdio Sant Cugat (1995-2000). En premsa ha estat redactor del diari El 9 Nou, cap de cultura del Diari de Sant Cugat, en el web www.bcn.cat i Col·laborador de Revista de la UNESCO a Catalunya i de la publicació en llengua anglesa Bcnweek. En l’àmbit periodístic també és coautor del llibre AFAMCA, vint anys treballant per als nostres sobre l’Associació de Familiars de malalts mentals de Catalunya.


Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba