El Chivato

Valoración de la XXIII edición del Festival Temporada Alta

La organización de Temporada Alta, Festival de tardor de Catalunya Girona-Salt ha hecho pública la valoración de su XXIII edición en la que se ha batido el récord de ocupación con un 94,12%. Un total de 53.961 asistentes han participado en los espectáculos y actividades programadas y la elevada demanda ha generado la ampliación de la programación inicial con 14 representaciones más. En esta edición el festival ha mantenido el vínculo con la escena internacional y se ha consolidado como la entrega de propuestas extranjeras potenciando a su vez un canal para la exportación de obras de artistas catalanes. La «Setmana de Creació Contemporània» se reafirma a su vez como eje básico de internacionalización de la escena catalana más actual y como encuentro de referencia para 70 programadores nacionales y extranjeros, llegados este año de Alemania, Austria, Francia, Italia, Colombia, Brasil, Portugal, Gran Bretaña, Bélgica, Argentina, Holanda y el Estado Español. Temporada Alta mantiene por tercer año consecutivo su presencia en Argentina con la Semana Catalana en el Teatro Timbre 4 y propone también por el 2015 la primera edición de un festival en Montevideo en el cual artistas catalanes presentarán sus propuestas más recientes.

 

Temporada Alta augmenta la seva ocupació respecte de l’any passat i bat el seu rècord històric amb un 94,12% d’ocupació i un total de 53.961 assistents a espectacles o activitats del festival. El públic enguany ha estat el millor còmplice del festival gironí que es consolida gràcies a una programació d’alt nivell, polítiques de promoció i proximitat amb l’espectador, la gestió diària de l’oferta d’espectacles amb aforaments fixats a partir de la demanda, i una clara aposta per la internacionalització, amb l’objectiu de ser un certamen de referència a Europa.

En aquesta edició, un total de 48.593 espectadors (42.314 a Girona/Salt i 6.279 a Perpinyà) han assistit als espectacles de pagament d’una programació formada per 20 propostes internacionals, 35 estrenes absolutes, 11 estrenes a l’Estat espanyol, 4 estrenes a Catalunya i més espectacles de dansa que mai.

En un context de forta crisi econòmica i encara amb un 21% d’IVA sobre el mercat cultural, Temporada Alta ha omplert gairebé tot l’aforament de la seva programació i ha ampliat el total de les funcions programades des d’un inici. 90 espectacles de totes les disciplines han format la programació del festival, amb un total de 122 funcions previstes inicialment. Després que diversos espectacles exhaurissin les seves localitats, el festival oferia 14 funcions addicionals d’espectacles de gèneres i formats diversos: La Partida, One-hit wonders, Murieron por encima de sus posibilidades, La carta, Bits, Maüra, Dies feliços, Allegro, La máquina de la soledad, Dones com jo, Orelles de xocolata i Viejo solo y puto. Per contra, Prendre Partit, espectacle dirigit per Josep Maria Pou, va ajornar la seva estrena, anul·lant així les dues funcions previstes a Temporada Alta. Per tant, el total de representacions ha estat de 134 (més les 10 de Perpinyà). Aquests excepcionals resultats han estat en bona part gràcies a un treball d’equip i de conjunció entre les administracions públiques, a la implicació del públic i d’un teixit empresarial sòlid per la via del patrocini i el mecenatge i, en definitiva, a la voluntat de fer de Girona i Salt la Ciutat del Teatre.

Per Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, «costa no estar content de com ha anat el festival aquest any quan, en el context actual, hem venut més entrades de pagament que mai, l’ocupació ha estat la més elevada de la seva història, i això amb una programació que combina tots els gèneres, espectacles internacionals i produccions del país, i espectacles de risc, un cartell que en definitiva pretén arribar a tots els públics». Però més enllà dels aspectes artístics i quantitatius, per Sunyer aquest any s’han fet passos importants respecte a l’arrelament del festival al territori i la ciutadania. «Temporada Alta ha generat per primera vegada espais de reflexió importants, amb les diverses jornades organitzades per La Ciutat Invisible o la Setmana de Dramatúrgia Catalana», concreta el director. Sunyer destaca també el posicionament creixent del festival gironí a nivell internacional: «Per bé que és important el fet que la Setmana de Creació Contemporània ha portat a Girona més de 70 professionals d’arreu, el més rellevant és veure com any rere any els programadors de fora acudeixen a la cita durant els dos mesos de festival».

Des de la direcció es té la sensació que el festival d’aquest any ha connectat millor amb el territori immediat de Girona ciutat i es percep, per exemple, «que les empreses vinculades o no al festival, veuen en Temporada Alta un valor afegit a la zona», explica Sunyer. I de cara al futur, aquest és un dels aspectes a potenciar: «arrelar al territori però amb la mirada posada en ser un festival líder a Europa, amb la complicitat d’un teixit empresarial que troba en Temporada Alta alguna cosa més que un instrument de patrocini, generant activitats que vagin més enllà de la programació artística i que facilitin el contacte i l’intercanvi entre diferents agents professionals i socials, i depassant les fronteres de la ciutat i de la província però sense abandonar Girona», afirma Sunyer. Actualment per exemple s’està treballant en projectes europeus, en el marc d’Europa Creativa i en un projecte Interreg que potenciï la coproducció internacional d’espectacles, i el festival està valorant escenaris nous, més enllà del seu nucli gironí.

Per Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya, «l’índex d’ocupació d’enguany i la resposta del públic en un festival pel qual estrenar no és una obsessió sinó un risc lligat a l’actualitat escènica i social, és una prova clara que interessa a la gent. Quan vens a Temporada Alta et sents part del món». També ha destacat que des del Departament de Cultura «es valora molt la implicació amb l’autoria catalana, amb les estrenes i amb propostes com la Setmana de dramatúrgia o el Torneig de Dramatúrgia».

Un dels principals objectius de Temporada Alta és impulsar la creació escènica del país i és per això que el festival cada vegada participa en més projectes de diversos formats i disciplines. Aquest 2014 s’ha invertit en 26 espectacles que a hores d’ara ja tenen prevista explotació en altres teatres i festivals del país, dels quals 20 han realitzat part de la producció en residència a Girona, Salt o Bescanó. Aquestes produccions o coproduccions es materialitzen per dues vies possibles: per la pròpia participació en la producció del festival junt amb altres institucions d’àmbit nacional i internacional, o bé per la aportació d’EL CANAL, Centre d’Arts Escèniques de Girona/Salt.

Aquesta segona via de finançament ha estat possible gràcies al manteniment de les aportacions institucionals públiques que la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona feien a EL CANAL – un projecte encara sense activitat- i que ara traspassen directament a Temporada Alta, amb la clara voluntat de continuar apostant per la producció escènica descentralitzada des de Girona. És el cas d’espectacles com El President dirigit per Carme Portacelli, Terra Baixa i Lluís Homar dirigit per Pau Miró, Suite num. I. Els batecs del cargol, el nou espectacle de Concerts per a Nadons, MicroShakespeare de Latrium Teatre, Enfila SA de la companyia Estampades, Tandy d’Angelica Liddell, Óyeme con los Ojos de María Pagés, Impro-Sharana de

Shantala Shivalingappa i Ferran Savall, Llibràlegs de diversos autors, i Monstres de Xavier Bobés, així com també l’organització per primera vegada de la Setmana de Dramatúrgia, centrada enguany en la reescriptura de clàssics catalans de la mà de joves autors.

La internacionalització s’ha convertit amb els anys en l’altre gran eix central de Temporada Alta, tant en el sentit de suport a la sortida de companyies i produccions del país com per l’objectiu de convertir la cita gironina en un punt de trobada del teatre europeu i iberoamericà.

Avui dia, programadors de tot el món acudeixen al festival al llarg dels seus dos mesos i mig de durada i no només durant la Setmana de Creació Contemporània (setmana de programadors). L’experiència de quatre anys confirma que els espectacles de creació contemporània, que proposen llenguatges diferents, són els que més circulen en festivals internacionals. Per això, un cop més, s’ha concentrat en el cap de setmana del 20 al 23 de novembre un programa de 12 muntatges de llenguatge contemporani que inclou propostes de gèneres molt variats com el teatre de text, la música, la dansa, els objectes, etc. Un pilar d’aquesta trobada ha estat el cicle #FF80 que posa fi a la seva programació de dansa després de tres edicions.

Amb un programa més que consolidat, la Setmana de Creació Contemporània ha mantingut la xifra de professionals nacionals i internacionals que acudeixen a aquesta trobada de referència de les arts escèniques a Girona. 70 professionals de 12 països diferents –Alemanya, Àustria, França, Itàlia, Colòmbia, Brasil, Portugal, Estat Espanyol, Gran Bretanya, Bèlgica, Argentina i Holanda– han visitat un any més Temporada Alta per gaudir i conèixer l’escena nacional i algunes de les companyies actuals més representatives de casa nostra. La tendència que desenvolupa el festival però està cada vegada més orientada en acollir professionals durant els dos mesos i mig de programació. La Setmana de Creació Contemporània va organitzar dues trobades de programadors en les quals es van presentar projectes previstos pel 2015 i el 2016, a la recerca de finançament o d’espais d’exhibició. El segonencontre va afavorir el coneixement mutu de tots els professionals amb les companyies tant catalanes com internacionals, afavorint la relació entre ells en un ambient distès.

El projecte #FF80, dedicat a la dansa contemporània i co-organitzat amb El Graner del Mercat de les Flors de Barcelona, ha posat punt i final a la seva programació després de tres anys. Aquest programa multidisciplinari promovia joves creadors catalans de la generació dels 80 amb una carrera professional a cavall entre Catalunya i l’estranger. Els tres anys de projecte han servit per posar de manifest els problemes d’aquesta generació d’artistes per fer visible el seu treball i promoure solucions. Durant el cicle, 25 professionals es concentren en una masia per reflexionar sobre l’entorn de treball, la relació entre els artistes i el públic, la programació d’espectacles en matèria contemporània, etc. Enguany, sis propostes han estat programades dins del festival, un augment respecte d’anys anteriors que indica un clar creixement del sector a nivell artístic i la voluntat d’assolir una major projecció professional. Els espectacles #FF80 inclosos en aquesta edició de Temporada Alta van ser La chica de la agencia de viajes nos dijo que había piscina en el apartamento d’El Conde de Torrefiel, Rússia de La Veronal, Sin baile no hay paraíso (la meva història de la dansa) de Pere Faura, Saba de Lali Ayguadé, Tarannà de Maria Campos i Accummulating d’Aimar Pérez Galí.

En la mateixa línia d’internacionalització de l’escena i dramatúrgia catalanes i amb una clara voluntat d’establir ponts de comunicació entre el teatre europeu i l’iberoamericà, Temporada Alta clou amb èxit la segona edició del cicle

Connexió Iberoamèrica. Cinc espectacles llatinoamericans s’han programat al llarg del festival, consolidant-lo com a porta d’entrada de propostes arriscades de l’altra banda de l’Atlàntic i afavorint així la circulació de nou material escènic internacional. Argentina, Brasil, Uruguai i Mèxic han estat enguany els països protagonistes d’aquest projecte dins el qual s’han programat els següents espectacles: La máquina de la soledad, Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán, Tebas Land, Viejo, solo y puto i I si elles marxessin a Moscou? A més, Temporada Alta no només lluita per l’entrada de nous artistes llatinoamericans sinó també perquè els nostres artistes tinguin l’oportunitat d’exhibir les seves noves creacions a Llatinoamèrica. És el cas de Temporada Alta a Buenos Aires / Semana Catalana en Timbre 4, un mini festival que arribarà el 2015 a la seva tercera edició i que compta amb la complicitat de la sala Timbre 4 del dramaturg i director argentí Claudio Tolcachir. Per aquesta propera edició, i després de l’èxit creixent a les anteriors, es preveu un augment de la participació d’artistes catalans i es mantindrà el Torneig de Dramatúrgia entre autors d’ambdues nacionalitats. El projecte, organitzat conjuntament amb l’Institut Ramon Llull i el programa PICE d’Acción Cultural Española, es durà a terme a principis de febrer.

Temporada Alta en Montevideo és un nou projecte en la mateixa línia que l’anterior, amb el qual Temporada Alta afavoreix el desembarcament d’artistes catalans i les seves noves creacions a l’Uruguai. D’aquesta manera amplia i consolida la seva acció a Llatinoamèrica i promou de manera estable la internacionalització a diversos països llatinoamericans.

Temporada Alta manté des de ja fa uns anys una programació estable i variada pel que fa a formats, disciplines, artistes, internacionalització, etc., generant una oferta equilibrada per a tot tipus de públic i cohesionant el teixit social de les nostres ciutats. És per això que resulta imprescindible mantenir el mecenatge solidari i augmentar les accions per fer arribar el teatre als més desvalguts. Una nova línia d’actuació d’aquest 2014 ha consistit en incorporar alguns membres del Club de Mecenatge del festival en projectes socials assumint el cost d’entrades d’espectacles familiars. El resultat ha estat que un total de 172 nens i nenes d’entorns desfavorits han pogut gaudir de propostes de teatre, dansa i música. En la mateixa línia, Apropa Cultura és un projecte ja iniciat pel festival en anys anteriors que ha permès a 479 persones en risc d’exclusió social veure espectacles programats al preu de 3 euros, augmentant de forma considerable el número d’entrades (gairebé un centenar més que l’any anterior). Qltura Jove és una iniciativa ha permès l’accés de 274 joves menors de 25 anys a diversos espectacles de la programació per un preu de 3 euros. A més, Temporada Alta ha convidat diversos col·lectius de la zona –centres cívics de Vilarroja, Fontajau i Font de la Pólvora; centre d’acollida Mas Garriga, i els joves relacionats amb les formacions escèniques– a gaudir gratuïtament d’alguns dels assajos d’espectacles programats. En total, han sumat prop d’unes 450 persones. A més de totes aquestes iniciatives, pel que fa a política de preus s’ha mantingut la línia iniciada l’any passat que es basa –especialment en els espais més grans– en augmentar la diferència de preu entre les entrades més cares i les més econòmiques de manera que les més barates permetin l’accés al màxim de públic possible.

L’avançament de tancament econòmic manté els indicadors que ja vam anunciar l’any passat, amb una tendència clara a assolir la fórmula ideal de finançament per a qualsevol festival: 33% diner públic, 33% taquillatge i 33% patrocini. La partida d’ingressos aquest 2014 (deixant de banda l’apartat de produccions Temporada Alta / El Canal, que té un pressupost global de 571.399€) es distribueix de la següent manera: taquillatge (23,2%), patrocini (27,17%), Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (21,25%), Ajuntament de Girona (17,5%), Diputació de Girona (6,7 %), INAEM (2,2%) i Ajuntament de Salt (1,7%). Al nostre país, en un festival que no és purament comercial, que aposta per la creació contemporània i que coprodueix molts espectacles, aquestes xifres suposen un cas únic de sostenibilitat que cal intentar mantenir. D’altra banda, és també remarcable el fet que del total del pressupost es dediqui un 46% a l’apartat de contractació (caixets + viatges + dietes i hotels), quan habitualment es tendeix a fer recaure els efectes de la crisi –i per tant a retallar– sobre la part artística, amb la qual cosa cada vegada tenim més estructures i menys activitat artística. La Fundació La Ciutat Invisible ha estat present al Festival Temporada Alta 2014 des dels seus diversos òrgans:

l’Espai de Pensament, El Cercle CT i El Club CT. «L’Europa de les ciutats, l’Europa de la cultura» és el paradigma d’aquesta fundació a través del qual vol oferir debat obert sobre l’accés públic a la cultura a través de diverses accions i iniciatives. Aprofitant el marc del festival Temporada Alta, El Club CT ha organitzat 15 activitats a les quals han assistir més de 260 persones, i entre les quals destaquen les Jornades Gir 180 graus, el Turisme cultural del futur que s’han celebrat a Girona durant octubre i novembre. Aquesta iniciativa constava d’un fòrum obert sobre els límits de la ciutat turística i sobre els reptes del nou escenari. Un intercanvi d’idees entre pensadors, gestors i ciutadans per a reconstruir iniciatives turístiques, models, estratègies, mecanismes, consensos i, sobretot, per repensar el turisme a les ciutats mitjanes.

La Fundació també ha organitzat altres activitats tals com assajos oberts, presentacions, converses amb actors i directors d’espectacles programats, com Ruz-Bárcenas, Terra Baixa i Lluís Homar, Watching Peeping Tom, El President i Tala. Finalment, El Cercle CT ha permès amb les aportacions econòmiques dels seus membres – essencialment empreses- l’estrena de l’espectacle Macbeth, de Brett Bailey, en el marc del Festival Temporada Alta. El Cercle CT ha assumit el cost de la seva exhibició el 17 i 18 d’octubre al Teatre Municipal de Girona, en un clar exemple d’implicació de l’empresa i la societat en la cultura.


Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba