Sergio Martínez Vila gana la XL edición del Premi Born
El XL PREMI BORN DE TEATRE 2015 ha sido ganado por la obra «La obediencia de la mujer del pastor» del asturiano Sergio Martínez Vila, según el jurado, «por la capacidad del autor para conseguir coherencia entre el planteamiento de la obra y la porpuesta dramática, por cómo trata el tema principal de la obra, la sumisión, de manera arriesgada y detallada y por como porpone la puesta en escena».
El JURAT de la present edició està format per: NATALIA MENÉNDEZ (directora del Festival de Teatre Clàssic d’Almagro); SERGI MARÍ (director escènic); GABRIEL SANSANO (professor Literatura Contemporània, Història i Crítica del Teatre de la Universitat d’Alacant); MARÍA JOSÉ SÁNCHEZ-CASCADO (professora de Teatre Espanyol, Literatura Hispanoamericana i Avantguardes Literàries a la Universitat de Barcelona) i FABRICE CORRONS (professor agregat a la Université de Toulouse-Le Mirail, especialitzat en el teatre català contemporani).
Els membres del jurat del Premi Born 2015 es reuniren amb el President del Cercle Artístic, Rafel Pallicer, amb la secretària del Premi Born, Laura Gorrias i amb la secretària segona del Premi, Neus Castellvell, en dues ocasions: el 26 de setembre i el dia 10 d’octubre a La Seca – Espai Brossa, de Barcelona.
LES OBRES FINALISTES DE LA CONVOCATÒRIA 2015 són: Algunas pequeñas cosas
Es tracta d’una obra que està molt ben construïda, traçant els personatges de manera destacable, amb uns diàlegs molt acurats, molt curosa en les transicions. Es tracta d’una obra molt intimista que té com a motor emocional, i de les relacions que s’hi tracten, la nostàlgia, aconseguint un tractament del sentiment tràgic molt sobri i a la vegada molt potent.
La obediencia de la mujer del pastor
El jurat en valora el plantejament i la coherència dramàtica, així com el tractament arriscat dels temes de l’obra, cadascun amb registres diferents. La manera com s’hi tracta la temporalitat dota a l’obra, i els temes que s’hi tracten, d’universalitat. Es tracta d’una obra molt plàstica, molt visual, d’un esteticisme pictòric destacable.
Obac
Obra que juga amb les llums i les ombres dels éssers humans, les relacions entre aquests i el preu que s’ha de pagar per l’èxit. Destaca pel mecanisme dramatúrgic mitjançant el qual es desenvolupa, on l’implícit, allò que no es diu, és el vertader motor de l’acció i que aconsegueix mantenir l’atenció de l’espectador.
A continuació es comunica que, PER UNANIMITAT, el jurat ha elegit com a OBRA GUANYADORA PREMI BORN 2015:
LA OBEDIENCIA DE LA MUJER DEL PASTOR

XL PREMI BORN DE TEATRE 2015
Per la capacitat de l’autor d’aconseguir coherència entre el plantejament de l’obra i la proposta dramàtica, per com tracta el tema principal de l’obra, la submissió, de manera arriscada, detallada i punyent, i per la manera com planteja la posada en escena.
Un cop oberta la plica en resulta ser l’autor SERGIO MARTÍNEZ VILA (Pola de Siero, 1984).
SERGIO MARTINEZ VILA és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Complutense de Madrid (2008) i ha cursat dos cursos de la diplomatura de Direcció de Cine a l’Escola de Cinematografia de la Comunitat de Madrid.
Després d’un breu període a l’Índia com a professor de llengua castellana a l’Institut Cervantes, el 2009, retorna a Madrid on crea l’associació Los bárbaros, amb els intèrprets Miquel Insua, Mercedes Castro i Julio Rojas. Ha co-escrit l’espectacle El banquet, basat en l’obra original de Plauto i dirigit per Sonia Sebastián. També és autor i director del muntatge teatral Perfiles, estrenat a La casa de la portera (novembre 2013 – març 2014), així com del monòleg La madre tolerante, interpretat per Julio Rojas i representat a «La Fábrica de Luz», Ateneo de Madrid i sala Mayko.
En la temporada 2014/15 va estrenar la obra de teatre-documental Periodo de reflexión (Espacio Labruc i La casa de la portera) sobre el tema de l’explotació sexual, sota la direcció de Camilo Vásquez; així com Lo último que quiero, tragicomèdia dirigida per Francisco Olmo per «La pensión de las pulgas».
També va escriure, juntament amb altres quatre dramaturgs, l’espectacle La mujer del monstruo, dirigit per Salva Bolta i programat en el Frinje 2015, en el qual les peces La madre cósmica i Comité de bienvenida donaven veu a dones de dictadors i criminals de guerra, entre elles, Carmen Polo de Franco.
A l’octubre de 2015 hi ha prevista l’estrena del seu primer llargmetratge com a guionista i director; programat al Festival Internacional de Cine d’Albacete, per participar en la seva secció oficial.
A final de novembre també està prevista l’estrena de A siete pasos del Quijote, espectacle de carrer en el qual set dramaturgs reinventen l’imaginari quixotesc al barri de las Letras de Madrid.