El Teatro toma la palabra
Se vienen celebrando en el marco del Festival Grec, organizadas por el BIT (Barceloan Internacional Theatre) unas Jornadas Internacionales bajo el enunciado de «El Teatro toma la palabra», para debatir los relatos y las formas que el Teatro debe utilizar en un entorno de crisis cultural, en sesiones que a lo alrgod e todo el mes de Julio tienen lugar en el Auitorio del Institut del Teatre de barcelona, entidad de formación teatral que celebra su primer centenario.
En línia amb el seu objectiu fundacional de intervenir en el debat conceptual i en la creació de nous escenaris teòrics per a la configuració d’un espai global per a la cultura des de la ciutat de Barcelona, BIT presenta dins el marc del Grec 2013 Festival de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’ Institut del Teatre i l’Institut Ramon Llull, les Jornades Internacionals «El Teatre pren la Paraula».
En l’entorn de crisi actual, el paper de la cultura, fonamental per a l’evolució social i política al llarg dels darrers segles, trontolla víctima d’una dessacralització creixent i d’un procés de mercantilització que vol convertir-la en mer entreteniment. El teatre, entès com a metàfora de la vida i la societat que el produeix, ha de seguir conservant un paper actiu en la construcció de la societat i només ho aconseguirà esdevenint altaveu de allò que la societat necessita escoltar, fent seus aquells llenguatges que els ciutadans consideren essencials. Per aquesta raó, hem organitzat una sèrie de debats oberts al públic, en cadascun dels quals un destacat creador teatral dialogarà amb una personalitat d’una altra disciplina per reflexionar sobre els relats, els imaginaris i les formes que han de crear les arts escèniques en el present entorn de crisi social, política, econòmica i de valors, per torner a ser element central d’un nou model cultural i social Participen Rafael Argullol (escriptor i catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra), Michael Billington (Cap de cultura de The Guardian), Jordi Coca (escriptor i doctor en Arts Escèniques), Susan George (Presidenta del Transnational Institute), Emmanuel Hoog (president de l’Agència France Presse), Ruth Mackenzie (Directora de la Cultural Olympiad i del London 2012 Festival), Antonio Monegal (Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat Pompeu Fabra i Doctor per Harvard University) el periodista iranià Abdolreza Tajik (guanyador del premi de periodisme Reporters without Borders’s 2010), l’ escriptor Juan Villoro, i els directors escènics Xavier Albertí, Oriol Broggi, Ivo van Hove (Director de la companyia T oneelgroep Amsterdam), Andrés Lima, Àlex Rigola, José Sanchis Sinisterra, Laurie Sansom (Director de la companyia National Theatre of Scotland), Ramon Simó i Claudio Tolcachir.
Els debats, oberts al públic, seran moderats per comunicadors de prestigi i comptaran amb traducció simultània al català.
PERQUÈ ORGANITZEM LES JORNADES EL TEATRE PREN LA PARAULA
Durant els darrers segles la cultura ha estat un poderós instrument de canvis socials, polítics i econòmics, alhora que un indicador d’aquests. Des de la Il·lustració, la cultura ha significat un factor de progrés social i de modernitat intel·lectual frenat únicament pels moviments totalitaris que s’han imposat en alguns moments de la Història.
L’ educació, la creació artística, el pensament i la ciència són alguns dels escenaris en què cultura i societat s’han trobat per dialogar i d’aquest diàleg han sorgit en varies ocasions lideratges ètics i morals que han influït de manera fonamental al devenir social. És el cas del teatre. Que el teatre ha tingut i seguirà tenint un paper fonamental per a la construcció social està fora de dubtes. Tanmateix, en un moment en què la cultura trontolla i es mercantilitza per a esdevenir pur entreteniment, el futur estarà lligat a la seva capacitat per a mantenir viu el compromís i dialogar amb tots aquells que reflexionen, pensen, arrisquen i pretenen canviar les relaciones socials. Si no provoquem aquest compromís i aquest diàleg, el teatre esdevindrà únicament espectacle.
Per això, des de Barcelona Internacional Teatre, pretenem aportar una mica de llum a la situació actual organitzant unes trobades, obertes al públic, a les quals dues personalitats, una del món de les Arts escèniques i una altra dels àmbits de la comunicació, l’art, la filosofia i la literatura, dialoguen lliurament sobre quin tipus de relats hauríem de portar als escenaris per traçar els imaginaris necessaris per contribuir a la definició de l’ Europa en construcció (o en deconstrucció) i, per extensió, del món, i buscar els elements que constitueixen l’ eix de la actual crisis econòmica, cultural i sistèmica que ens afecta.
Borja Sitjà
Director Barcelona Internacional Teatre
Calendari sessions El Teatre pren la Paraula, Institut del Teatre:
Dimecres 3 de juliol, Sala Ovidi Montllor, Mercat de Les Flores
18h Inauguració oficial amb la participació de Llucià Homs, Director de Promoció
de Sectors Culturals, Ajuntament de Barcelona; Jordi Font, Director de l’ Institut del Teatre; Ramon Simó, Director del Festival Grec, Daniel Martínez, President de Barcelona Internacional Teatre i Vicenç Villatoro, Director de l’ Institut Ramon Llull.
Diàleg amb Susan George i Xavier Albertí. Moderador: Xavier Grasset El relat teatral i la crisi cultural: entre la política i l’espectacle
20h Diàleg amb Rafael Argullol i Oriol Broggi. Moderadora: Nuria Cuadrado Estètica teatral i política: el teatre fora del teatre
Divendres 5 de juliol, Auditori Institut del Teatre
10:30 h Diàleg amb Antonio Monegal i Ivo van Hove. Moderador: Ignasi Aragay
Ètica i teatre: el paper dels artistes davant una societat en crisi
Dijous 11 de juliol, Auditori Institut del Teatre
18:30h Diàleg amb Juan Villoro i Andrés Lima. Moderador: Borja Sitjà
Els límits del teatre: orígens dels relats
20h Diàleg amb Abdolreza Tajik i José Sanchis Sinisterra. Moderador: Xavier Grasset
Teatre i llibertats
Dimecres 17 de juliol, Auditori Institut del Teatre
18:30h Diàleg amb Ruth Mackenzie i Àlex Rigola. Moderadora: Nuria Cuadrado
El teatre com a metàfora de la globalització
20h Diàleg amb Emmanuel Hoog i Laurie Sansom. Moderador: Sergio Vila- Sanjuán
El teatre i la societat: a la recerca de públics
Dilluns 22 de juliol, Sala Ovidi Montllor, Mercat de Les Flores
18:30h Diàleg amb Michael Billington i Ramon Simó. Moderador: Xavier Grasset
Teatre i entreteniment: és possible una cultura mainstream?
Divendres 26 de juliol, Sala Ovidi Montllor, Mercat de Les Flores
12h Diàleg amb Jordi Coca i Claudio Tolcachir. Moderadora: Nuria Cuadrado
El teatre i l’acció política: un compromís ineludible?
Accés gratuït limitat a la capacitat de les sales. Inscripcions a: info@bitbarcelona.com
Per a més informació:
www.bcn.cat/grec www.institutdelteatre.org www.bitbarcelona.com
Col·laboren:

RAFAEL ARGULLOL
(Barcelona, 1949) Filòsof i escriptor, és catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i és autor d’una trentena de llibres en distints àmbits literaris (narrativa, poesia i assaig). Col·laborador habitual de revistes i diaris, com ara El País, ha obtingut premis de prestigi com el Nadal el 1993 per la novel·la La razón del mal o el Premi d’Assaig Fondo de Cultura Econòmica per Una educación sensorial (2002).
MICHAEL BILLINGTON
(Leamington Spa, Anglaterra, 1939) Oficial de l’Ordre de I’ lmperi Britànic pels seus serveis al teatre, crític de teatre per al diari anglès The Guardian des de 1971, és el crític més veterà de la Gran Bretanya. També col·labora amb la BBC i és, a més, el biògraf autoritzat del dramaturg Harold Pinter i de Peggy Ashcroft. Ha publicat estudis sobre l’obra d’ Alan Ayckbourn i Tom Stoppard. El seu llibre State of the Nation, una investigació sobre el Teatre Britànic a partir de 1945 va rebre el premi Theatre Book of the Year Prize 2007. Dóna classes sobre teatre a la University de Pennsylvania del King’s College de Londres i és Membre Honorari del St Catherine’s College, Oxford i de la University de Warwick. Inclòs a la Llista de Honor 2013 de la Ordre de l’Imperi Britànic.
JORDI COCA
(Barcelona, 1947) novel·lista i dramaturg, és catedràtic emèrit de l’Institut del Teatre, doctor en Arts Escèniques, té el DEA en Filologia Catalana, és titulat superior en Art Dramàtic i també ha fet dos cursos de gestió cultural a ESADE. Ha publicat nombrosos llibres i guardonat amb premis com premi Josep Pla, premi de la Crítica Catalana de narrativa, premi Sant Jordi, premi Joanot Martorell i premi Sant Joan-Caixa de Sabadell. Ha dirigit obres escrit de Handke, Joan Brossa i Samuel Beckett, entre d’altres.
SUSAN GEORGE
(Akron, Ohio, EUA, 1934) Investigadora i analista política, presidenta del comitè de planificació del Trasnational Institute (institució que proposa alternatives per a un món més sostenible, just i democràtic i lluita contra el model actual de globalització). És autora de catorze llibres. Doctora honoris causa per la Universitat de Newcastle-upon-Tyne i per la Universidad Nacional de Educación a Distancia de Madrid, guardonada amb el Outstanding Public Scholar Award, concedit per la unitat d’ Economia Política Internacional de l’ Associació d’ Estudis Internacionals (ISA).
EMMANUEL HOOG
(Paris, 1962) Actual President de l’Agència France-Presse des de 2010. Anteriorment, va ser President de l’Institut Nacional Audiovisual (INA) francès des del 2001 al 2010. Es va formar a l’ Institut d’estudis polítics de París i a l’Escola Nacional d’Administració (ENA). Va ser
Administrador del Odéon Théâtre de l’Europe i del Piccolo Teatro de Milà. També ha publicat diversos llibres sobre comunicació i cultura.
RUTH MACKENZIE
(Anglaterra, 1957) Assessora i programadora cultural freelance, amb llarga experiència al sector de les arts escèniques. Directora del London 2012 Cultural Olympiad i London 2012 Festival. Anteriorment ha estat directora general del Manchester International Festival i la Scottish Opera; directora artística del Chichester Festival Theatre, directora executiva del Nottingham Playhouse i assessora del Festival de Viena. També ha treballat per a la Tate Gallery, London Symphony Orchestra i British Film Institute. Actualment col·labora amb la BBC, Arts Council i el British Council a Israel i Palestina.
ANTONIO MONEGAL
(Barcelona, 1957) Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. Doctor per Harvard University (1989), ha ensenyat a Cornell, Harvard i Princeton i Chicago. És autor de diversos llibres, editor de les obres de García Lorca El público y El sueño de la vida (Alianza, 2000) i del guió Viaje a la luna (Pre-Textos, 1994). Va ser un dels comissaris de l’exposició En Guerra al CCCB l’any 2004. Vicepresident del Consell de Cultura de Barcelona del 2009 al 2013.
ABDOLREZA TAJIK
(Ordibehest, Iran, 1971) periodista iranià i membre de l’ ONG Centre per als defensors dels Drets Humans. Va treballar per als principals diaris i revistes del seu país, destacant-se pel seu activisme en la reivindicació de la llibertats polítiques i els drets humans a Iran fins que el govern iranià li va prohibir seguir escrivint. El 2010 va ser condemnat a 6 anys de presó al seu país, de la qual va poder fugir. Escollit Periodista d’any el 2010 per Periodistes Sense Fronteres, va rebre la felicitació del President Obama per la seva tasca de defensa de les llibertats. Actualment resideix com a refugiat polític a França.
JUAN VILLORO
(Districte Federal de Mèxic, 1956) Periodista i escriptor, professor de literatura en la UNAM i convidat per les universitats de Yale, Boston i Pompeu i Fabra de Barcelona. Col·laborador de publicacions com Cambio, Gaceta del Fondo de Cultura Económica, El País, Letra Internacional, ABC, Diario 16 i director del suplement cultural del diari La Jornada (Mèxic), de 1995 a 1998. Premi Iberoamericano José Donoso pel conjunt de la seva obra (Xile, 2012) i Premi ACE a la millor comèdia per l’ obra teatral Filosofía de vida (Argentina, 2012), entre d’altres.
XAVIER ALBERTÍ
(Lloret de Mar, 1962) Músic, compositor i director d’escena, nomenat director artístic del Teatre Nacional de Catalunya a partir de la temporada 2013-14. Anteriorment, dirigí el Festival Grec de 1996 a 1999 i l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull de 2004 a 2006. Ha estat guardonat amb el Premi Butaca 2004 a la millor direcció teatral per Vianants, el Premi d’Arts Escèniques 2005 de la Generalitat Valenciana al millor espectacle no valencià per Mestres Antics i els Premis Butaca i de la Crítica 2007 al millor espectacle musical per El Duo de l’Africana.
ORIOL BROGGI
(Barcelona, 1971), Director d’escena. Va dirigir el Centre dramàtic de Terrassa del 2003 al 2005 i el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa fins al 2006. Dirigeix la companyia La Perla 29 amb seu a la Biblioteca de Catalunya. Entre els seus darrers espectacles: Cyrano de Bergerac (2013), Incendis (Teatre Romea, 2012), La mort d’Ivan Ilitx, Questi fantasmi; i Electra (2010). Entre d’altres, Premi Ciutat Barcelona 2012 en la categoria de teatre pels muntatges Luces de bohemia i Natale in Casa Cupiello i per la gestió de la Nau Gòtica de la Biblioteca de Catalunya. Acaba d’estrenar 28 i mig, inspirat en la vida i l’obra de Federico Fellini.
IVO VAN HOVE
(Bèlgica, 1958) director escènic i una de les personalitats culturals més reconeguts dels Països Baixos. Director de la companyia Toneelgroep d’Amsterdam des de 2001, amb la qual ha presentat espectacles als més importants festivals internacionals com la Triennal del Ruhr, el Fetival de Viena i el Festival d’ Avignon. Anteriorment va dirigir el Het Zuidelijk Toneel d’Eindhoven del 1990 al 2000. Director convidat al New York Theatre Workshop, Deutsches Schauspielhaus d’ Hamburg, Schaubühne de Berlin, Müncher Kammerspiele i a òperes com La Monnaie de Brussel·les o la Dutch Opera.
ANDRÉS LIMA
(Madrid, 1961) Director, actor i dramaturg. Reconegut amb quatre premis Max per Hamelín (2006), Marat- Sade (2008), Argelino, servidor de dos amos (2009) i Urtain (2010). Altres treballs recents: Viento (es la dicha de amor), Teatro de la Zarzuela, 2013; El caso Danton, Stadsteater (Goteborg, Suècia, 2012). Elling, Madrid, 2012, Fallstaff (Teatro Valle-Inclán, 2011, coautor de la dramatúrgia) i Les joyeuses commères de Windsor per a la Comédie-Française (2009). Membre fundador de la companyia Animalario (Premio Nacional de Teatro 2005).
ÀLEX RIGOLA
(Barcelona, 1969) Director i dramaturg. Actual director de la secció de teatre de La Biennale di Venezia, va dirigir també el Teatre Lliure de Barcelona entre 2003 i 2011. Entre d’altres, ha rebut el premi de la Crítica de Barcelona 2008, el Premi Internacional Terenci Moix 2008, el Qwerty 2008, el Max 2009 i Premi de Joves Directors del Festival de Salzburg. Els seus espectacles han girat per França, Itàlia, Alemanya, Veneçuela, Colòmbia i fins i tot, Austràlia.
JOSE SANCHIS SINISTERRA
(València, 1940) Des de 1971 és professor de l’ Institut del Teatre. El 1977 funda a Barcelona El Teatro Fronterizo. Des de 1988 al 1997, dirigeix la Sala Beckett de Barcelona. Entre els molts premis que ha obtingut, destaquen el Premio Nacional de Teatro (1990), el Premi d’Honor de l’ Institut del Teatre de Barcelona (1996), el Premi «Max» al Millor Autor (1998 i 1999), el Premio Nacional de Literatura Dramática (2003) i el premi «Life Achievement Award» del XXIII International Hispanic Theatre Festival de Miami. Ha fundat a Madrid la sala Nuevo Teatro Fronterizo.
LAURIE SANSOM
(Sevenoaks, Kent, Anglaterra, 1972) Nomenat director artístic de la prestigiosa companyia National Theatre of Scotland el 2013. Anteriorment, va ser director artístic del Teatre de Royal and Derngate de Northampton, on va dirigir The Bacchae, Blood Wedding i Hedda Gabler, que es van presentar com «The Festival of Chaos», com a part del Festival de Londres 2012. Va rebre el Premi de Teatre al millor Director del Regne Unit (TMA Awards) el 2010 per la seva producció Beyond the Horizon. Ha treballat a prestigiosos anglesos com ara Traverse Theatre, Birmingham Rep, Salisbury Playhouse, Lyric Hammersmith i New Vic.
RAMON SIMÓ
(Tarragona, 1961) Actual director del Grec Festival de Barcelona. anteriorment va ser membre del comitè artístic del Teatre Nacional de Catalunya i Professor a l’Institut del Teatre. És autor de diversos assaigs sobre teatre i editor de la traducció al català de les Obres Completes, de Samuel Beckett. Treballs recents com a director d’escena: Ball de Titelles (TNC, 2012), Los villanos de Shakespeare (Sala Muntaner, 2011), Arcàdia (TNC 2006).
CLAUDIO TOLCACHIR
(Argentina, 1975) Actor, dramaturg i director d’escena, fundador de la companyia Timbre 4. Ha estat guardonat en diverses ocasions per les seves obres, entre les quals destaquen: La Omisión de la Familia Coleman, Tercer Cuerpo i El viento en un violín. Fou reconegut el 2012 per la Legislatura de Buenos Aires com a Personalitat Destacada de la Cultura.
Barcelona Internacional Teatre
Director: Borja Sitjà
Coordinadora: Lidia Giménez
Alumnes en pràctiques que col·laboren amb les Jornades El teatre pren la paraula: Goldy Levy i Emmy Ross
Tel. 93 554 35 08 – info@bitbarcelona.com