Festivales

Presentada la XXIII edición de Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya

Del 3 de octubre al 8 de diciembre tendrá lugar en Girona y Salt la vigésima tercera edición de Temporada Alta, Festival de Tardor de Catalunya, una edición que destaca por los estrenos del país, la creación contemporánea y la programación extranjera más relevante. 90 espectáculos, con 26 estrenos absolutos y 27 coproducciones, se podrán ver en los 23 espacios de exhibición de Salt, Girona y otras ciudades. Espectáculos de grandes creadores como Brook, Lupa, Marthaler, Castellucci y Fabre junto a algunos nombres de artistas emergentes europeos e iberoamericanos se intercalan con diversas actividades que convierten al festival en una cita indispensable con las Artes Escénicas.

La ballarina i coreògrafa Sol Picó és l’encarregada de donar el tret de sortida aquest any a un Temporada Alta amb més vocació internacional. Ho farà a la petita sala La Planeta de Girona, el 3 d’octubre, amb el seu nou espectacle, One-hit wonders. A aquesta estrena absoluta –coproducció del festival- la seguiran 90 propostes més al llarg de dos mesos i escaig, en una programació que persegueix l’equilibri entre la producció de nous espectacles -27 en total-, la promoció de l’autoria catalana -52 propostes-, la implicació amb la creació contemporània -26 espectacles- i l’estrena del

millors muntatges internacionals al nostre país -21 estrenes de 19 països diferents.

D’aquesta manera, les sales de Salt, Girona i la seva àrea urbana s’ompliran de teatre, dansa –es reforça-, circ, música, propostes familiars, cinema –que es va iniciar l’any passat- i de propostes multidisciplinars, configurant un aparador que per les seves línies artístiques cada

any té una major projecció internacional i consolida Temporada Alta com un veritable festival de país.

A grans trets, el festival potencia les seves línies programàtiques habituals i aposta per ampliar noves col—laboracions amb teatres, companyies i productores

catalanes –enguany es coprodueix amb Focus i la Sala Àtrium, entre d’altres-, així com per reforçar la relació amb altres festivals europeus a l’hora de portar espectacles, la connexió amb Iberoamèrica, les produccions d’autoria catalana i de joves dramaturgs del país –amb nous projectes propis-, la creació contemporània, i per consolidar la programació de cinema i les propostes familiars i donar valor a l’apartat musical.

L’àmplia programació que s’ha presentat inclou la majoria de les grans figures internacionals de les arts escèniques contemporànies (Peter Brook, Krystian Lupa, Alain Platel, Christoph Marthaler, Brett Bailey, Romeo Castellucci, Jan Fabre, Christiane Jatahy, etc), juntament amb alguns dels artistes espanyols més reconeguts internacionalment (Angélica Liddell, María Pagés, Israel Galván, etc), i estrenes coproduïdes pel festival d’alguns dels millors creadors del país (Lluís Homar, Carme Portaceli, Josep Maria Pou, Sol Picó, Jordi Casanovas, Pau Miró, Magda Puyo, etc). Enguany s’ha reforçat més encara la programació de la nova creació i la creació contemporània catalanes (Nao Albet i Marcel Borràs, Lali Ayguadé, El Conde de Torrefiel, Xavier Bobés, Aimar Pérez Galí, La Veronal, Pere Faura, etc)

Temporada Alta ja fa anys que es caracteritza per ser porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’estat i sovint a Europa, de moltes produccions internacionals, tant dels noms consagrats de l’escena com de les noves veus que van despuntant a diversos països. Amb el triple objectiu d’acostar al públic els nous corrents escènics, de portar professionals a la nostra ciutat i de posar Catalunya al mapa escènic internacional, aquest any el festival comptarà amb 36 espectacles de fora -5 al Teatre de l’Archipel de Perpinyà-, dels quals 26 són de fora de l’Estat espanyol i 10 de la resta de l’Estat.

De la nòmina de creadors consagrats, molts dels quals ja han passat pel festival, destaquen les propostes –gairebé totes elles estrenes a l’Estat espanyol- de Peter Brook, el gran nom l’escena internacional que torna a Temporada Alta amb una nova versió, en aquest cas musical, del primer espectacle que hi va portar, Le costume, o del polonès Kristyan Lupa, el suís Christoph Marthaler, el lituà Oskaras Korsunovas o Romeo Castellucci, que visita per primera vegada el festival. Poques vegades Temporada Alta ha unit en una mateixa programació aquests noms i poques també ho ha fet programant dos coreògrafs de dansa com Jan Fabre i Alain Platel –amb els Ballets C de la B-, al costat de l’aposta per una de les ballarines de contemporània més rellevants dels escenaris italians actualment Raffaella Giordano, o de la producció de Shantala Shivalingappa ballarina de Pina Bausch que ja ens va acostar el 2012 Sidi Larbi Cherkaoui- amb el compositor i músic català Ferran Savall.

Aquest any el festival fa una aposta per l’òpera. El sud-africà Brett Bailey ens acosta la seva particular visió de l’òpera Macbeth de Giuseppe Verdi, interpretada per 12 cantants negres i on el drama es trasllada al centre de l’Àfrica post-colonial, en un dels grans espectacles del festival enguany. O el Coup Fatal d’Alain Platel en que destaca la veu del gran contratenor Serge Kakudji.

La programació de circ en aquesta edició ens acosta una de les escoles de més tradició, la nòrdica, però segurament més desconeguda del públic català. Cirkus Circör arriba des de Suècia per fer la seva presentació a l’Estat espanyol amb Knitting Peace (Teixint la pau), un espectacle de gran format on utilitza un món de llanes i cabdells per a crear una metàfora del món actual.

Després d’uns quants anys de ser porta d’entrada del teatre iberoamericà a Europa, Temporada Alta va crear aquest cicle l’any passat amb el suport del programa Iberescena del Ministerio de Cultura. L’escena iberoamericana segueix sent un dels pols creatius més interessants del planeta i aquest cicle suposa un reconeixement especial a la seva incansable producció. Enguany es presenten 5 espectacles de 4 països: Argentina, Brasil, Uruguai i Mèxic.

Christiane Jatahy torna a Girona després de sorprendre l’any passat amb Julia, la versió de La senyoreta Júlia de Strinberg. Gràcies a la col.laboració amb el Festival d’Automne de París, Temporada Alta ens acosta aquesta proposta basada en Les tres germanes de Txéchov: E se elas fossem para Moscou? (I si elles marxessin a Moscou?). Un projecte que es presenta en dos formats: un teatral i un cinematogràfic, que tenen lloc en paral—lel, i l’espectador pot triar quina versió veure o veure-les en dies consecutius. Repeteix també cartell per tercera vegada la companyia mexicana Lagartijas tirada al sol, amb un nou espectacle de teatre documental. Però el programa iberoamericà ens acosta noms que no han passat mail pel festival. És el cas de l’argentí Sergio Boris, un dels nous valors de l’escena porteña que amb Viejo, solo y puto segueix la més pura tradició de Veronese o Tolcachir. També la companyia mexicana Microscopía que, fruit de la col.laboració amb Jomi Oligor ens presenta La máquina de la soledad, un espectacle íntim, només per a 50 persones.

Temporada Alta aposta un any més pels artistes més innovadors i reconeguts de l’Estat espanyol, presentant al festival -i participant en la producció- tres projectes teatrals i dos de dansa que són rigoroses estrenes. Al costat de noms com Israel Galván o Angélica Liddell, de La Zaranda o de la bailaora Maria Pagés, es proposa la nova peça d’una de les creadores més rellevants de l’escena independent de Madrid, Claudia Faci, amb el muntatge A-Creedores. A més, el festival acollirà l’estrena a Catalunya de Ruz-Bárcenas, un text de Jordi Casanovas, dirigit per Alberto San Juan, que es basa en la reproducció

fidel de fragments de l’interrogatori del jutge Ruz a l’ex-tresorer del Partit Popular.

La nova generació d’autors catalans, de tots els estils i gèneres, ha pres el relleu a les cartelleres teatrals del país en les darreres temporades i ocupen espai a la majoria de teatres públics. Aquest és el millor símptoma de la bona salut de la nostra dramatúrgia que actualment agrupa autors més consolidats al costat de les noves veus, tant en el camp de la creació contemporània com en el de l’autoria textual. Temporada Alta contribueix un any més en la projecció dels autors catalans: de les 90 propostes programades, 52 són d’autoria catalana. El festival organitza per primera vegada la Setmana de la Dramatúrgia, que sota la coordinació de Jordi Casanovas reunirà a Girona un bon grup de dramaturgs que generaran projectes que ajudin a la consolidació d’aquesta realitat.

Participaran a la trobada Guillem Clua, Marilia Samper, Pau Miró, Marc Rosich, Cristina Clemente, David Plana, Llàtzer Garcia, Marta Buchaca i Marc Angelet, a més de Jordi Casanovas i altres dramaturgs convidats. La programació d’aquesta setmana inclou l’estrena de Terra Baixa i Lluís Homar, un molt bon exemple del que pot ser l’adaptació d’un clàssic, i una sèrie de lectures d’altres versions de clàssics generades per alguns dels autors participants.

La jove creació és present aquest any a la programació amb els nous espectacles de Nao Albet i Marcel Borràs, Xavi Bobés, Joan Yago, La Calòrica, Marc Artigau, Ferran

Utzet, Alícia Gorina, o el col.lectiu Parking Shakespeare, i amb el projecte IT – Emergents que s’ha desenvolupat conjuntament amb el Festival Grec i FiraTàrrega per promoure nous talents sortits de l’Institut del Teatre.

Repeteix en quarta edició el Torneig de Dramatúrgia Catalana, una competició smb fase prèvia, semifinals i final que s’ha consolidat ràpidament com una de les propostes més esperades pel públic i amb més èxit del festival. En aquesta quarta edició seguim comptant amb una bona selecció d’autors participants: Iván Morales, Carles Mallol, Toni Gomila, Manel Dueso, Daniela Feixas, Rodolf Sirera, Álex Mañas i Roger Peña. I Amb la voluntat de generar espectacles que potenciïn la jove dramatúrgia, el festival presentarà l’espectacle Llibràlegs, que es podrà veure en 4 biblioteques de Girona, construït a partir de textos de Marc Artigau, Josep Maria Miró, Pau Miró i Jordi Prat i Coll.

La situació econòmica actual condiciona l’escassa producció al nostre país i els escasos mitjans en què aquesta es fa en el millor dels casos. Temporada Alta ha contribuït siempre a generar produccions que després, per les dates del festival, segueixen temporada sovint als teatres de Barcelona i del país. Tot i que EL CANAL – Centre d’Arts Escèniques de Salt / Girona no està operatiu, gràcies a l’entesa entre l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, actualment el festival pot coproduir alguna dels principals espectacles del programa. És el cas de Terra Baixa i Lluís Homar, El President de Bernhard dirigit per Carme Portaceli, Allegro de Cor de Teatre, Monstres de Xavi Bobés, de l’espectacle de María Pagés, de la nova proposta familiar de Concerts per a nadons, o de coproduccions internacionals com Impro – Concert for a dancer (Shivalingappa / Savall), Micro-Shakespeare de Toti Toronell o Tandy d’Angélica Liddell, entre d’altres, fins un total de 11 muntatges.

Però a més el festival participa en la producció de 17 propostes més, amb sales –aquest any s’incorpora l’Àtrium de Barcelona amb un espectacle dirigit per Magda Puyo, Confidències a Alà-, productores –amb Focus el nou muntatge de Josep Maria Pou, Prendre Partit, amb Joel Joan de protagonista- i companyies (Sol Picó, Claudia Faci, Dei Furbi, Le Croupier, La Zaranda, Nao Albet i Marcel Borràs, Orelles de xocolata, entre d’altres).

Temporada Alta treballa des de fa anys per la internacionalització dels artistes del país, una eina cada cop més necessària per superar les dificultats de finançament del sector i de visualització internacional dels projectes d’aquí, i alhora una oportunitat de generar intercanvi artístic entre creadors de primer nivell.

Coincidint amb la Setmana de Creació Contemporània, des de l’any 2011 Temporada Alta organitza la Setmana de Programadors, on es concentren espectacles de llenguatges no textuals amb l’objectiu de congregar programadors estrangers al voltant de la programació i unes trobades professionals. Del 20 al 23 de novembre, el festival proposa produccions d’alguns grans artistes reconeguts internacionalment (Angélica Liddell, Jan Fabre, Romeo Castellucci, Israel Galván) al costat d’altres propostes d’artistes i companyies del país que estan prenent embranzida internacional (La Veronal, El Conde de

Torrefiel, Pere Faura, Xavier Bobés / Playground, Lali Ayguadé) i amb altres companyies joves que encara no han entrat en aquest mercat (Nao Albet i Marcel Borràs, Aymar Pérez Galí, Maria Campos). En col—laboració amb El Graner, centre de creació vinculat al Mercat de les flors, continua el projecte #FF80, un programa de seguiment i suport a tota una generació de joves coreògrafs nascuts al voltant de l’any 80 i que han realitzat la seva formació i començat la seva carrera amb un peu a Catalunya i l’altre en algun país estranger. Aquests dies a més el festival posa en contacte els programadors visitants i els artistes i genera trobades i presentacions en Showcase per a presentar projectes de futur amb ànim de generar finançament i explotació pels espectacles. La Setmana de Programadors es fa en col.laboració amb l’Institut Ramon Llull i amb la participació d’alguns dels principals teatres i equipaments internacionals.

A més de l’organització de la Setmana de Programadors, Temporada Alta participa en tot tipus de projectes que puguin ajudar als artistes catalans a internacionalitzar-se i que ajudin al propi festival a estar present en el circuit internacional, per crear vincles que permetin en

el futur la coproducció i presentació de projectes del país. En la present edició, el festival coprodueix amb socis internacionals l’espectacle de Toti Toronell, el de Shivalingappa /Savall i Monstres de Xavier Bobés (Playground),i presenta coproduccions internacionals de dos creadors catalans: L’incontro de Raffaella Giordano i María Muñoz (coproducción del Théâtre des Bernardines i el festival DANSEM de Marsella), i Sin baile no hay paraíso (la meva història de la dansa) de Pere Faura (coproducció de La Comedie de Valence).

Per bé que Temporada Alta és sobretot un festival d’arts escèniques, la musica sempre ha tingut un paper rellevant, sobretot perquè ha d’oferir una programació variada a la ciutat. És per això que s’ha anat generant projecte propi al voltant dels concerts. Aquest any, Le Croupier –en coproducció amb el festival- presenta el seu nou treball en format escènic. Esperança Dinamita és un homenatge a les vedettes i al Paral.lel barceloní (l’espectacle posteriorment es podrà veure a El Molino de Barcelona).

En l’àmbit nacional destaquen a més les presentacions de nous treballs d’Adrià Puntí –amb cançons del seu proper disc-, de Sílvia Pérez Cruz amb Raül Fernandez Miró – presentaran el seu granada- y de Els amics de les arts, entre d’altres.

Dulce Pontes lidera l’apartat internacional, amb l’estrena a Catalunya del seu nou repertori, Puertos de abrigo –després es presentarà a la Fira Mediterrània de Manresa. I el festival comptarà amb les actuacions destacades de Yann Tiersen (compositor de les música de la pel.lícula Amélie) i el nigerià Bombino. Vetusta Morla passarà per Girona en la gira de presentació del seu nou cd, La deriva.

En aquesta edició, i més que mai, un bon número d’espectacles de teatre i dansa presents al festival incorporen la música com a element essencial de la proposta. Seria el cas en l’àmbit internacional de Coup Fatal, Macbeth, The suit, King Size, PaGAGnini o Impro – Concert for a dancer, o en el cas nacional del nou espectacle de Cor de Teatre, Allegro,o de la Trilogia MozArt de Dei Furbi.

Dos espectacles marquen les relacions entre teatre i cinema com a eix vertebrador d’aquesta línia de programació. La versió cinematogràfica de I si elles marxessin a Moscou? es realitza en directe a partir de les gravacions que en el mateix moment es fan de l’ obra de teatre de Christiane Jatahy. I el documental Peeping Tom de Michael Powel es podrà veure els mateixos dies que Alícia i Àlex Gorina ens en presentin la seva lectura a través d’una conferència teatralitzada.

A més, a Temporada Alta es podran veure dues estrenes de cinema a Catalunya: Murieron por encima de sus posiblidades d’ Isaki Lacuesta, i La Fossa de Pere Vilà,als Cinemes Truffaut, després de els seves presentacions respectives als festivals de Donostia i Sevilla.

Temporada Alta fa una clara aporta per arribar a tots els públics. També als més petits.

Aquest esforç es fa present també amb la producció d’espectacles, enguany amb la nova proposta de Concerts per a nadons i d’Orelles de xocolata, dos espectacles de participació dirigits a nadons i nens respectivament. A més, s’estrenen les noves produccions de la companyia de titelles i objectes La Baldufa, que ens acosten Pinocchio, i Sifó, amb Maüra, la filla de la terra; i es programen companyies de primer nivell en aquest àmbit: Manolo Alcántara, amb Rudo, La casa flotant de La Maquiné i Dot de Cia. Maduixa.

Però hi ha també espectacles que es consideren per a tota la família, tals com Paganini i Bombollavà, de Pep Bou, a més de la proposta de circ Kniting Peace, l’Allegro de Cor de Teatre i La carta de Paolo Nani.

Temporada Alta continua explorant noves fórmules de finançament i de relació amb els sectors econòmics i socials del territori. En aquest sentit la Fundació La Ciutat Invisible s’implicarà, enguany amb el Festival organitzant activitats professionals, entre altres. En aquest sentit, el Cercle CT, depenent d’aquesta fundació, ha treballat durant els últims mesos amb un equip d’empresaris per fomentar la trobada entre cultura i empresa. A més,l’aportació econòmica dels empresaris que formen part d’El Cercle CT ha permès pagar un dels espectacles internacionals de la programació d’aquest any, en concret, l’òpera contemporània Macbeth.

També s’organitzarà l’Arts Lab Temporada Alta, un concurs internacional d’idees de negoci i fòrum d’inversió de la Indústria de les arts escèniques, i una Jornada sobre Públic Familiar per a professionals, organitzada amb l’Associació Teatre per a Tots els Públics.

Xerrades, lectures, taules rodones, assajos oberts, són algunes de les activitats complementàries que proposa el festival durant els més de dos mesos de festival.


Mostrar más

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba